Schliessen
6. října 2021

Jiné země, jiné zvyky: Tentokrát Česká republika

Jiné země, jiné zvyky: Tentokrát Česká republika

V našem seriálu „Jiné země, jiné zvyky“ vám představujeme zaměstnance našich poboček a dceřiných společností po celém světě. Mluvíme s nimi o zvycích a hodnotách, o tom, čím je jejich země nebo region výjimečný a co se od nich můžeme naučit. Tentokrát nám Jana Kuncová (39) prozradí, co je pro Českou republiku typické. V listopadu 2020 nastoupila do vedení společnosti Universal Transport Prague jako jednatelka. Mimochodem, Jana Kuncová se tak stala první ženou na pozici jednatelky společnosti Universal Transport, což dokazuje, že moderní logistika těžkých nákladů již není pouze doménou mužů.

Paní Kuncová, jaké je spojení mezi členy rodiny, nebo jak důležitá je rodina?

„Rodina je základ státu“, říkal zakladatel české obnovené státnosti a první prezident Československa Tomáš G. Masaryk. Nejvyššími hodnotami Čechů jsou tak skutečně dobré partnerské vztahy, děti a spokojená rodina. Rodina je totiž podle většiny Čechů v dnešním moderním světě jedním z míst, kde se člověk může cítit šťastný. Narozeniny a státní svátky jsou často vnímány jako příležitost setkat se v rodinném kruhu.

Které svátky jsou pro Česko důležité a výjimečné?

jednoznačně svátky vycházející z křesťanských tradic – Vánoce a pak Velikonoce. Jsou to svátky radosti, klidu, času s rodinou a dobrého jídla. Osobně jako nejdůležitější civilní svátek vnímám 17. listopad – je to den boje za svobodu a demokracii, který připomíná odpor českých studentů proti nacismu a také pád komunistického režimu.

Jak se v Čechách podniká?

Ze své pracovní pozice, kdy mohu porovnat podnikání v ČR například s Německem, bych řekla, že je to tu poněkud složité. A to zejména kvůli byrokracii. Byrokratická zátěž v České republice klade na firmy značné časové nároky. I přes tento nepříjemný aspekt vznikají v České republice stále nové mladé firmy a start-upy se zajímavými nápady. Je tu spousta šikovných lidí, kteří se neztratí ani na světové úrovni. A to mi dělá radost.

Jak důležitý je time management?

O pojmu time management se začíná v České republice hovořit stále častěji. Lidé si i zde začínají uvědomovat, že správný time management je klíčem ke šťastnějšímu životu, pevnějšímu zdraví, ale i optimismu. Lidé o svém čase víc přemýšlejí a lépe ho plánuji.

Je Česká republika hierarchická, nebo spíše rovnostářská?

Historicky spíše rovnostářská. Tento aspekt se velmi prohloubil v období komunismu. Po jeho pádu začala logicky růst nerovnost a existují zde tak aspekty nerovnosti např. nerovnost příjmů a majetku nebo nerovnost v mocenském postavení. Na druhou stranu hierarchie zde nemá takový význam jako v jiných částech světa.

Jaký je vztah Čechů k přírodě?

Velmi úzký. Češi jsou velcí vyznavači turismu. Vynikáme téměř nad všemi ostatními národy v označení turistických tras. Stačí vzít do ruky kteroukoli turistickou mapu a začít prstem „cestovat” po síti červených, modrých, zelených, žlutých a dnes už i fialových linií. Jde o unikátní síť turistického značení, ke kterému v poslední době přibývá i hustá síť cyklotras. Češi také milují chalupaření a velmi rádi se prochází po lese a sbírají houby. Na druhou stranu otázku klimatických změn vnímá česká společnost spíše vlažně.

Jaké další věci jsou pro Čechy typické?

Rozhodně je to dobré české pivo. Tento národní nápoj proniká do všech aspektů české kultury a společnosti. Je tématem desítek knih nebo filmů, námětem ke vzrušeným diskuzím a nechybí na žádném setkání s přáteli nebo rodinou.

<< Zpět k přehledu
>> Prohlédnout si další novinky