Schliessen
16. dubna 2019

Rozhovor

„Zeptali jsme se“- Rozhovor s paní Lindou Haitsch (32), řidičkou u společnosti Universal Transport

Paní Haitsch, co Vás přimělo stát se řidičkou z povolání?

Inspiroval mě můj otec, který je také profesionálním řidičem. Již od dětství, kdykoliv to bylo možné, mě s sebou bral na výlety. To mě nakonec přivedlo k mé lásce k nákladním automobilům a této profesi. Popis práce se od té doby hodně změnil. Změnil se nejen právní rámec, ale také razantně vzrostl silniční provoz. S touto prací je však stále spojena určitá svoboda. Jsem často na cestách, poznávám různá místa a setkávám se s novými lidmi. Zkrátka nekoukám každý den na stejný strom. V tom pro mě spočívá krása této práce.

Vy ale nejste jen profesionální řidičkou, přepravujete opravdu velké a těžké náklady. Setkala jste se jako žena v této branži s nějakými předsudky?

Často se stává, že někteří moji starší kolegové si myslí, že žena je pro tuto profesi příliš slabá. Možná se bojí jen o svou mužskou dominanci. Já takové komentáře s úsměvem ignoruji. Každopádně každý den dokazuji, že i jako žena tuto práci zvládám velmi dobře a bez pomoci mužských kolegů. Tím si získávám respekt i u těch, kteří jsou vůči mně zpočátku skeptičtí. 95 procent všech lidí, se kterými se setkávám, je zpočátku překvapeno, když vystoupím z kamionu. Ale většinou to pak berou velmi pozitivně.

Na trhu práce je v současné době zoufalý nedostatek profesionálních řidičů, přesto se s ženami v této profesi setkáváme velmi zřídka. Doporučila byste mladým ženám zvolit si zaměstnání profesionální řidičky?

Ano, určitě doporučila – pouze s jedním upozorněním: tuto profesi lze praktikovat pouze v dlouhodobém horizontu, pokud si za ní opravdu stojíte. Například člověk musí být připraven přijmout určitá omezení v soukromém životě, protože jako profesionální řidič nepracujete od pondělí do pátku od „devíti do pěti“. Kromě toho budete potřebovat pevné nervy, už jen kvůli samotnému silničnímu provozu. Není to zkrátka snadná práce, která se hodí pro každého. Ale i když je to třeba pro někoho zvláštní – já rozhodně ničeho nelituji!

A poslední otázka na závěr: Co se Vám na Vaší práci u Universal Transport líbí nejvíce?

Jsme tu jako jedna velká rodina – takže mám spoustu velkých bratrů, tatínků a dědečků. Nezáleží na tom, kdo je zrovna v areále na centrále, každý, kdo se vrací z cest je vždy srdečně vítán. Tato rodinná soudržnost je v Universal Transport něco velmi ojedinělého. Z minulosti mám zcela opačné zkušenosti. Ve společnosti Universal Transport nejsem jen číslo, ale jsem členem rodiny a mám jméno.

 

<< Zpět k přehledu
>> Prohlédnout si další novinky